X

TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Tanulmányi kirándulás Nagyváradra

2013. 11. 25. 19:17 | SULI BLOG - DIÁKOK ÍRÁSAI

2013. április 26 -án pénteken reggel 7:20-kor az iskola udvarából 53 diákkal és 6 tanárral kigördült a szép panorámás autóbusz. Kellemes időben, szikrázó napsütésben, nagy áhítattal a lelkünkben hasítottunk a 47-es főúton Nagyvárad irányába. Útközben a mezőn, szántókon őzikéket, fácánokat láttunk. Nem mintha unatkoztunk volna, mert két diáktársunk kiselőadást tartott.

Kóródi Tamás a 11.B tanulója a Nagyváradi vár történelmét, míg osztálytársa Kiss Zoltán Szacsvay Imre életútját és az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét mutatta be. Útközben a jó hangulat volt az útitársunk. Nagyváradon a Petőfi parkban álltunk meg, onnan gyalogosan folytattuk nagyváradi felfedező utunkat. A Petőfi parkban megnéztük történelmünk jelentős költőinek mell- és egész alakos szobrát: Petőfi Sándor, József Attila.

Ezt követően a szomszédságban lévő római katolikus püspöki palotába mentünk, ahol már vártak ránk. Tőtös Zsolt úr bemutatta a Nagyváradi Székesegyházat, a Püspöki palotát, Szent László szobrát és a székesegyházban lévő kincstárat is. Csodálatos, nagy élményt nyújtó, érzelmeinket felkorbácsoló látványosság tárult szemeink elé.

Ezt követően a Kanonok sorban levő kegytárgy boltban néztünk szét és néhányan egyházzal kapcsolatos kegytárgyakat vásároltunk. Fegyelmezetten vonultunk tovább a Szigligeti Ede színházhoz. Csodálatos Nagyvárad felújított belvárosi része, a sétáló utcában mindkét oldalon 19. század végén, 20. század elején neoklasszicista stílusban épült felújított bérházak között sétáltunk, számos oázisként funkcionáló pihenő és felfrissülést szolgáló szigetecskék között.

A színházban Némethy Norbert közönségszervező úr várt ránk. A színházat a pincétől a padlásig bemutatták. Ott tartózkodásunk ideje alatt a Csokonai Színház színésztársulata érkezett meg, akik aznap este Madách Imre: Az ember tragédiáját mutatták be.

A színház után a belvárosban sétáltunk szobrokat és kirakatokat nézegettünk. Nagyvárad, mint város megtekintése panorámás autóbuszozással valósult meg. Megállapítottuk, hogy csodálatos és nagyon szép városrészek találhatók a valaha volt magyar királyok által is közkedvelt településen.

A nap kulturális záró akkordjaként a Nagyváradi várhoz látogattunk el. A valaha monumentális és szép vár egy kis csalódást okozott romos állapotában. Jelenleg felújítás alatt áll, reméljük visszanyeri régi dicső múltjának legalább egy kis töredékét.

Többször is elsétáltunk a Körös part mellett álló Szacsvay Imre egész alakos szobránál, illetve láthattuk, hogy hol dolgozik Tőkés László református lelkész.

Mindent összegezve egy nagyon tartalmas, értékes információkat begyűjtve telt el ez a nap.

Este indultunk hazafelé fáradtan, de nagyon sok új információval gazdagodva. Az együtt eltöltött nap igazi örömünnep volt mindannyiunk számára. Hazafelé élményekkel gazdagodva jókat beszélgettünk …

Köszönjük Iskolánk igazgatójának, tanárainknak, hogy lehetővé tették számunkra ezt a kirándulást.

Kóródi Tamás 11.B Diószegi Sámuel Szakközép- és Szakiskola Felkészítő tanár: Cserős Imre

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Tanárok utolsó munkanapja, Záró nevelőtestületi értekezlet

28.
JÚN.

Tanévzáró értekezlet (10:00 óra)

28.
JÚN.

Tanévzáró értekezlet 8 órától

28.
JÚN.

Igazgatói elemzés, intézkedési terv küldése.

28.
JÚN.

Tanévzáró ünnepély

28.
JÚN.

Tanévzáró értekezlet

28.
JÚN.

Tanévzáró értekezlet

28.
JÚN.

Tanévzáró nevelőtestületi értekezlet

28.
JÚN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2013 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE